דילוג לתוכן
אתר נגיש -  כל מה שלא סיפרו לכם

אתר נגיש - כל מה שלא סיפרו לכם

מהו אתר נגיש

אתר נגיש הינו אתר המאפשר גלישה נוחה וידידותית לבעלי מוגבליות.

כיצד מתנהג אתר נגיש ובמה זה מתבטא 

לדוגמא, ניתן לגלוש באתר באמצעות תוכנה לקריאת מסך, לגלוש בו ללא שימוש בעכבר ועוד..

מי מחויב בהנגשת אתר

כל מי שמספק שירות באמצעות האינטרנט או מחזיק באתר אינטרנט פרטי, עסקי או ציבורי מחויב בהנגשת האתר.
או בקיצור, כולם.

עד מתי יש להנגיש את האתר

החוק מחייב להנגיש את האתר עד ה-25 לאוקטובר 2017

פטור מהנגשת אתר - אל תבנו על זה, אבל בכל זאת..

בעלי עסקים קטנים, בעלי מחזור של עד 500 אלף שקלים בשלושת השנים האחרונות, יכולים להגיש בקשה לפטור מהנגשת האתר עקב נטל כלכלי כבד. שנה ללא פעילות ו/או מחזור העומד על אפס שקלים, לא ייחשב בקבלת ההחלטה על מתן הפטור.

במקרה נוסף, ניתן להגיש בקשה לפטור גם במקרה של אי היתכנות טכנולוגית להנגשת האתר.
את הפטור מעניק נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבליות במשרד המשפטים. מכיוון שעדיין לא קיים טופס או הליך מסודר לקבלת הפטור, יש לעשות זאת באמצעות שליחת מכתב מנומק לנציבות הנמצאת ברח' סלאח אלדין 29, ירושלים.

עלויות הנגשת אתר

מתוך איגוד האינטרנט: "מהמידע שאספנו עולה, כי העלות הממוצעת להנגשת אתר קיים (ללא רלבנטיות לפלטפורמה או לגודל האתר) עומדת על כ-11,600 ש"ח. העלות הממוצעת להנגשת אתר חדש (מבוצעת כחלק מבניית האתר) עומדת על כ-13,500 ש"ח." 
והתשובה שלי: אם אתה מחזיק אתר מיושן שנבנה לפני מספר שנים, אז ברוב המקרים עדיף לשקול בניה של אתר חדש, אם אנחנו בנינו לך את האתר ולא משנה מתי על גבי מערכת האתרים שלנו, תגלה שלא ברור כיצד הגיעו לסכומים כה גבוהים, הנגשת אתר הוא נושא הרבה יותר פשוט ממה שעושים ממנו, ובתנאי שהאתר נבנה בצורה נכונה, כך שאם בנית את האתר אצלנו, אז 85% מהדרישות בחוק כבר קיימות ואת יתר הדרישות המתייחסות לתוכן האתר, תוכל לבצע באופן עצמאי.

תמונת מצב

מתוך נתונים שפרסם איגוד האינטרנט בינואר 2017: 
כ-15% מבעלי האתרים החליטו לא להנגיש את האתר כי הצעות המחיר שקיבלו יקרות להם מדי
כ-14% נוספים החליטו להנגיש את האתר שלהם בעצמם בגלל המחיר הגבוה
כ-40% נמצאים בשלבים ראשוניים של בדיקת מחירים ועדיין לא החליטו כיצד התקדמו
30% סיימו את תהליך ההנגשה או נמצאים בשלבים סופיים של התהליך

אכיפה וענישה

חלק מהחברות שעוסקות בהנגשת אתרים ולא בדקו את הדרישות לעומקן ולעיתים גורמות לבעלי האתרים להוציא הוצאות כספיות מיותרות בגין פירוש לא נכון של החוק, עם סיפורים על קנסות בסכומים שבין 75 ל-150 אלף שקלים למי שיתפס עם אתר לא נגיש. הכל טוב ויפה ואפילו נכון, אבל יש שני דברים שלא מספרים לכם, בהתכתבותי עם עו"ד פריד מחאג'נה המחזיק בתפקיד עוזר ראשי בנציבות שיוויון זכויות לבעלי מוגבליות ממשרד המשפטים, הוא מספר לי שההנחיות של בתי המשפט דורשות מהתובעים כי יעשו פניה לנתבע לתיקון העבירה /ואו המחדל בטרם יפנו אליהם, כך שאם אני מבין נכון (ואיני משפטן), לא תקבלו פתאום קנס בגובה עשרות אלפי שקלים, אלא קודם כל תקבלו התראה לתיקון הליקויים.
הדבר השני שעו"ד פריד שיתף אותי הוא, שבמידה והנגשת את האתר שלך, אבל פספסת בתום לב נקודה כזו או אחרת, הדבר אינו אמור לחשוף אותך לתביעות. איגוד האינטרנט הוסיף גם הוא באותו העניין כשפניתי אליהם, שהדבר האחרון שאפשר להגיד במקרה כזה הוא שהאתר שלך אינו נגיש.
הידעת? מה שיקבע את גובה הקנס הוא מי התובע ולא עד כמה האתר נגיש , כפי שנוטים לחשוב.
נציבות שיוויון לאנשים עם מוגבליות במשרד המשפטים רשאית להוציא 'צו נגישות' לבעל אתר שהפר את התקנות. גבוה הקנס הינו 75 אלף שקלים + 3,700 ש"ח על כל יום איחור מהתאריך הנקוב על הצו. בתביעה פרטנית הסכום יכול להגיע ל62 אלף שקלים ללא הוכחת זנק ובתביעה ייצוגית הסכומים גבוהים יותר.

תו או אישור שהאתר נגיש

על פי בדיקה מול איגוד האינטרנט ועו"ד פריד מחאג'נה ממשרד המשפטים, אין תו או אישור המאשר כי האתר שלכם נגיש ואם מישהו דורש מכם תשלום עבור הפקת אישור כי האתר שלכם נגיש הוא כנראה מטעה אתכם. הנציבות דורשת מבעלי האתרים להנגיש את האתר לפי התקנות ותו לא.

ומה בדבר תוסף הנגשה ?

הרבה אתרים מקשטים את עצמם לאחרונה בתוסף נגישות המופיע באחת הפינות העליונות באתר. רובם רכשו אותו בכסף וחלקם משתמשים בתוסף חינמי. הנושא הזה מאוד סקרן אותי כי לא מצאתי שום הוראה בתקנה לגבי תוסף מסוג זה באתר ויותר מכך לא הצלחתי להבין את ההיגיון שבו, שכן בעלי מוגבליות נעזרים בתוכנות עזר שעושות את העבודה של התוסף וכל הרעיון באתר נגיש שהוא יתאים את עצמו לאותן תוכנות ולא יספק תוסף חיצוני על דעת עצמו עם תקן משל עצמו.
איגוד האינטרנט השיב לשאלתי בנושא כי "למיטב ידיעתנו, הרכיב הזה הוא אופציונלי אולם כדאי לוודא מול התקן." עו"ד פריד מחאג'נה ממשרד המשפטים כבר לא השאיר מקום לספק והשיב לי באותו העניין כי "אין זה רלבנטי אם יש או אין תוסף נגישות באתר. נציין כי תוסף נגישות אינו עונה על כל דרישות תקן ישראלי 5568", שהוא תו התקן המתייחס להנגשת אתרים.

זה נכון שאתר נגיש יהיה מקודם יותר בגוגל ?

המטרה של גוגל היא להציג תוצאות רלוונטיות לגולש בתוצאות החיפוש, כך שמהנקודה הזו והחשובה ביותר לגוגל אין משמעות אם האתר שלך נגיש לבעלי מוגבלויות או לא. מעבר לרלוונטיות, ישנם גורמים רבים שמשפיעים על מיקומך בגוגל, אחד מהם הוא תקינות הקוד של אתרך. אם בקוד מופיעות שגיאות, זה ישפיע לרעה על מיקומך בגוגל ללא שום קשר לנגישות. מכיוון שאחת הדרישות בתקן להנגשת האתר מתייחסת לקוד תקין, חברות להנגשת אתרים הפיצו את השמועה שאתר נגיש הוא אתר מקודם, אך הבסיס לטענה הוא שגוי, משום שכלקוח בחברה לבניית אתרים אתה אמור לצפות שהקוד של האתר שלך יהיה תקין בלי קשר לנגישות ועצם היותו של הקוד תקין לא הופך את האתר שלך לנגיש. לכן מדובר בטענה שכל מטרתה היא להטעות בזדון. הרי אם קוד האתר שלי תקין, כפי שהוא צריך להיות בכל מקרה, יתר הדרישות להנגשת האתר לא ישפיעו כלל על מיקומי בגוגל.

לסיכום

הנגשת אתרים הינה מחויבות חברתית חשובה מעין כמותה, חבל שהנושא מוצג לעיתים באופן לא מדויק ע"י בעלי אינטרסים שטובתם האישית קודמת.

רגע, רגע, אז איך אני מנגיש את האתר שלי ?

אתרים שנבנו במערכת האתרים שלנו ערוכים להנגשת אתר לפי התקן, אך זה לא הופך אותם לנגישים באופן אוטמטי משום שחלק מהדרישות בתקן מתייחסות לתוכן באתר. לדוגמא הוספת תאור טקסטואלי לכל תמונה באתר. התאור לא יראה לגולש בעין, אך לקוי ראיה שנעזר בתוכנה לקריאת מסך ידע בזכות התאור שהוספתם מה מופיע בתמונה.
למען הסר ספק, אני לא עורך דין ואיני עוסק במשפטים, כך שכל הכתוב במאמר זה מסביר כיצד אני מבין את החוק ואינו מהווה תחליף ו/או ייעוץ משפטי בשום צורה. כל בעל אתר הוא האחראי הבלעדי לכך שהאתר שלו מונגש ועומד בדרישות התקן והחוק : )

מאמרים נוספים

שופיפיי או וורדפרס ?

שופיפיי או וורדפרס ?

השוואה בין שתי המערכות מנקודת מבט של מפתח וורדפרס לשעבר ושופיפיי בהווה לטובת בעל העסק שבסופו של דבר נשאר עם החנות וצריך לנהל אותה בקלות.

להמשך קריאה